Onze geschiedenis

Bij Posthumus Machines kijken we graag vooruit, maar soms is het leuk om ook eens achterom te kijken. In verband met ons aanstaande jubileum vertellen wij graag wat over onze geschiedenis.

De statuten vertellen dat Hacquebord Machines vanaf 28 mei 1986 officieel op papier staat. Ondanks het feit dat dit niets met Posthumus Machines te maken lijkt te hebben, is dit wel het moment waar de geschiedenis van Posthumus begint.

Hendrik Posthumus

De naamgever van Posthumus Machines is Hendrik Posthumus, die in de jaren ’80 werkzaam was bij Hacquebord Drachten. Dit bedrijf – in 1865 opgericht door Louwrens Hacquebord als ijzerwaren en boerengerief in Dokkum – handelde in staal en buizen, maar later ook in machines waarmee staal bewerkt kon worden. Hendrik Posthumus hield zich binnen Hacquebord vooral bezig met de verkoop van deze metaalbewerkingsmachines, en ondanks het feit dat dit maar een klein onderdeel van Hacquebord Staal was, had hij het druk. Zo vormde zich in 1986 binnen Hacquebord Staal en Buizen de tak Hacquebord Machines.

Posthumus Machines en Revisie BV

Deze nieuwe speler in de verkoop van metaalbewerkingsmachines stond al snel bekend als betrouwbare partij en de zaken gingen goed. In oktober 1995 kocht Hendrik Posthumus zichzelf uit en zo werd Posthumus Machines en Revisie BV een zelfstandige onderneming. Het team breidde uit en met de drive om klanten zo goed mogelijk tot dienst te zijn bouwde Posthumus Machines al snel een uitstekende reputatie en een groot klantenbestand op. Eind 1999 besloot Hendrik Posthumus echter zijn bedrijf te verkopen omdat hij dit zelf niet meer kon leiden.

De nieuwe eigenaar van Posthumus Machines en Revisie BV werd de Technische Groothandel Lasaulec. Dit bedrijf is sinds haar oprichting in 1947 een technische groothandel in verbruiksmaterialen en gereedschap. De naam Posthumus bleef en binnen Lasaulec werd Robert Jongbloed verantwoordelijk voor deze tak in verkoop van metaalbewerkingsmachines. De werkzaamheden werden voortgezet en als aparte machinedivisie binnen Lasaulec leverde Posthumus vele machines. In 2004 werd Lasaulec overgenomen door Kroymans, een grote speler in de automotive industrie. Het aanbod van Posthumus Machines paste echter niet in de branche waarin Kroymans opereerde, en in 2005 kreeg Robert Jongbloed daarom het aanbod om Posthumus Machines en Revisie BV wederom zelfstandig te maken. Hij greep deze kans met beide handen aan, en tot op heden is Lasaulec nog dealer van metaalbewerkingsmachines via Posthumus Machines.

eerste visitekaartjes posthumus

De visitekaartjes van onze naamgever Hendrik Posthumus en van de huidige directeur Robert Jongbloed, van oud naar nieuw.

32 jaar posthumus machines
posthumus oude bon hacquebord

Eén van de eerste Hacquebord Machines bonnen

De statuten vertellen dat Hacquebord Machines vanaf 28 mei 1986 officieel op papier staat. Ondanks het feit dat dit niets met Posthumus Machines te maken lijkt te hebben, is dit wel het moment waar de geschiedenis van Posthumus begint.

Van handelaar naar importeur

Vanaf januari 2006 opereert Posthumus Machines en Revisie BV dan ook weer op eigen kracht, en sinds die tijd hebben we een enorme groei doorgemaakt. Voorheen fungeerde Posthumus vooral als handelaar: nieuwe of tweedehands machines werden in het zuiden van Nederland gekocht, waar nodig gerepareerd of gereviseerd en in het noorden van Nederland weer verkocht. Omdat de markt in de metaalbewerkingsmachines nogal fluctueert en niet elk bedrijf dit kan opvangen, heeft Posthumus de kans gekregen om niet alleen handelaar, maar ook importeur te worden. Sinds een aantal jaren is Posthumus dan ook importeur van merken als MEP, Arboga, Hydmech, Marpol, Maco, Arol, Roccia, Syrette, Momac, Bimak en Abene. Dit heeft onze positie in de markt versterkt, maar ook onze kennis uitgebreid. Omdat we korte lijnen hebben met de fabrikanten hebben we ook toegang tot de specialistische kennis van hun machines: zo volgen onze monteurs regelmatig trainingen bij de fabrikant zelf en kennen ze de machines van binnen en buiten. We zijn echter nog lang niet uitgeleerd en blijven onze kennis up to date houden.

Van 1986 tot 2018

De geschiedenis van Posthumus Machines en Revisie BV leidt ons van een staal en buizenhandel via een technische groothandel naar een bedrijf gespecialiseerd in metaalbewerkingsmachines, met als hoofdrolspeler Hendrik Posthumus. Inmiddels is Posthumus Machines al 32 jaar uw leverancier van diverse soorten metaalbewerkingsmachines. U kunt bij ons terecht voor zowel verspanende als niet-verspanende metaalbewerkingsmachines en onze eigen servicedienst met goed opgeleide monteurs is u graag tot dienst!

oude logo posthumus

Het oude logo van Posthumus

Heeft u vragen of wilt u meer weten over onze machines? Neem dan contact met ons op!