Kolomboormachine

Kolomboormachine algemeen

De juiste kolomboormachine vindt u bij Posthumus. Posthumus Machines is namelijk importeur van een aantal vooraanstaande merken kolomboormachines. Door de juiste combinatie van de diverse merken is er daarom een zeer compleet pakket aan machines leverbaar. Elk merk heeft zijn eigen specifieke kenmerken en eigenschappen waardoor er altijd een juiste machine gekozen kan worden. Klik hier voor het volledige overzicht kolomboormachines

Kolomboormachine

Merken kolomboormachine

Posthumus is importeur van de onderstaande fabrikanten. Omdat wij diverse merken aanbieden kunnen wij onafhankelijk van het merk de beste kolomboormachine voor uw situatie adviseren. De fabrikanten waarmee wij samenwerken worden streng door ons geselecteerd.
Arboga – Bekijk ons assortiment
– Strands
– Nider
– Solberga
– Bimak – Bekijk ons assortiment
– Syrette – Bekijk ons assortiment

Een kolomboormachine is een stationaire machine die vast staat op de grond. De voetplaat van de boormachine die aan de grond wordt vastgezet, kan voorzien zijn van een opspanmogelijkheid met bijvoorbeeld T-sleuven. Hiermee kan een groot werkstuk worden gefixeerd. Over het algemeen is de kolomboormachine voorzien van een tafel welke met een tandheugel in hoogte verstelbaar is. Afhankelijk van de uitvoering is de tafel dan ook in horizontaal vlak draaibaar om de kolom. De kop van de machine kan een vaste positie hebben maar kan ook draaibaar en in hoogte verstelbaar uitgevoerd zijn. Dit is afhankelijk van merk en type machine dat u kiest. Met een kolomboormachine kunt u diverse handelingen uitvoeren, waaronder boren, tappen en verzinken.

Aandrijving kolomboormachine

Globaal zijn er 3 soorten aandrijvingen voor de kolomboormachine :

  • V-snaar aandrijving. Door het verleggen van de V-snaar in de diverse groeven in de poelies wordt het gewenste toerental bepaald.
  • Tandwiel aandrijving. Met een eenvoudige schakeling met 1 of meerdere hendels aan de buitenzijde kan eenvoudig en snel een toerental worden gekozen. Schakelen gebeurt tijdens stilstand van de machine.
  • Variatorriem aandrijving. Een brede variatorriem loopt over twee poelies die kunnen variëren in diameter. Het variëren van de diameter gebeurt meestal door middel van een hendel aan de buitenkant van de machine. Door deze wisseling in diameters wordt vervolgens het toerental bepaald. Het variëren van het toerental mag alleen gebeuren tijdens het draaien van de machine.

Boorvoeding

Voor de boorvoeding kan ten slotte worden gekozen uit een handmatige boorvoeding of een automatische boorvoeding. De automatisch boorvoeding is eventueel nog te onderscheiden in een mechanische bediening of een elektro-magnetische bediening.